RENSON_COM_NEG_PANT.gifRENSON® HEADQUARTERS
Industriezone 2 Vijverdam • Maalbeekstraat 10 • B-8790 WAREGEM
Tel +32 56 62 71 11 • Fax +32 56 60 28 51

Case study: Weids panorama mét Panovista Max doekzonwering, zonder storende kabels of geleiders (met video)

Moderne woning ontworpen rond glas op glas hoekraam met zicht op de natuur

In het Nederlandse Goes was het het uitzicht op een stukje ongerepte natuur dat Tom en Gerda Schraven over de streep trok om er hun nieuwe woonst op te trekken. Het prachtige uitzicht vanuit de woonkamer was voor de architect dan ook dé uitdaging om zijn ontwerp rond uit te werken. Het resultaat: een groot glas op glas hoekraam waarmee de bewoners aan uitzicht naar buiten niks hoeven in te boeten. Noodzakelijk gevolg: de zonwering moest zich dan maar aan het architecturale ontwerp aanpassen.

Tom Schraven (bouwheer): “We kochten destijds dit perceel speciaal voor het fantastische uitzicht dat we hier hadden op de vijver en de ongerepte natuur daarrond. Onze voornaamste eis naar de architect toe was dan ook om zijn ontwerp daarop af te stemmen. Hij zat meteen op dezelfde lijn en zag het ontwerp van onze woning als een soort terrarium met zicht vanuit de woonkamer op de natuur. De architect is dan ook van bij de eerste pennentrek uitgegaan van een groot glas op glas hoekraam dat vanuit de woonkamer als een panoramisch breedbeeld uitgeeft op dit prachtig stukje natuur. En hij heeft de rest daar om heen ontworpen, volledig afgestemd op onze belangrijkste wens.”

Zonwering in functie van architectuur en niet omgekeerd
Dat de architect de wensen van de bouwheer serieus nam, bewijst ook zijn eis tegenover de aannemer om af te zien van een ondersteuning of pilaar in de hoek van het glasraam. Kwestie van niets te moeten inboeten aan panoramisch zicht naar buiten. “Hij trok die redenering ook door op het vlak van zonwering. Ook daarbij mochten geen geleidingen zichtbaar zijn om het uitzicht niet te verstoren,” vult Tom Schraven aan. “De zonwering moest zich volgens hem aanpassen aan het huis en niet omgekeerd”, was zijn repliek op de melding van de aannemer dat een uitvalscherm geen optie was omwille van de lichte constructie van de vaste luifel boven het raam.

Tom Schraven: “Het uitzicht was voor ons prioritair bij het ontwerp van de woning. Door in het glas ook de hoek mee te nemen krijg je een extra dimensie, een panoramisch zicht naar buiten”

Slechts één oplossing geschikt: de Panovista Max
Voor Gerda Schraven was dat wel even bang afwachten: “De architect ontwierp dan wel een mooi huis met een fantastisch uitzicht via het grote hoekraam, maar om het binnenvallend zonlicht efficiënt te kunnen beheren zonder het panoramisch uitzicht te verstoren was er op dat moment wel nog geen pasklare oplossing voor handen. En dan ga je wel even aan het denken: wat met het tapijt en de meubels, … want met het rechtstreeks binnenvallend zonlicht door het grote raam zouden die op termijn onvermijdelijk gaan verkleuren.”

Uiteindelijk ontdekten de bouwheren toch de geschikte oplossing op een vakbeurs in Gent. Daar maakten ze kennis met de Panovista Max buitendoekzonwering voor glas op glas hoekramen van Renson. En die bleek zowel esthetisch als functioneel de missing link om in deze specifieke toepassing het binnenvallend zonlicht onder controle te kunnen houden.

Stefanie Sulmon (productmanager Renson): “De Panovista Max bestaat uit twee doekdelen die aangestuurd worden door één motor. Op de hoek grijpen de uiteinden van de doekrollen in de kast namelijk in elkaar met twee tandwielen. Zo gaan beide doeken van deze hoekzonwering altijd perfect gelijktijdig op en neer. Bij het neerlaten van de zonwering ritsen beide doekdelen bovendien op de hoek in elkaar. Zo zijn die beide doeken verbonden wat niet alleen voor een mooi afgewerkt geheel zorgt, maar ook voor een hoge windbestendigheid tot 90 km/u.

Stefanie Sulmon: “Een rits verbindt beide doekdelen op de hoek bij het neerlaten van de Panovista Max”

Oververhitting tegengaan een must, maar binnenzonwering geen optie
“De zon staat kort na de middags pal op dit grote hoekraam. Daar kozen we uiteraard bewust voor, maar het brengt wel met zich mee dat het zonder zonwering al snel veel te warm wordt in huis,” aldus Tom Schraven. “In warme perioden is het op dat moment binnenshuis gewoonweg niet uit te houden van de warmte. Gelukkig is dat verleden tijd sinds de Panovista Max hier geïnstalleerd werd. Zelfs met het doek neergelaten, blijft het fantastische zicht naar buiten toe behouden, terwijl de zonwering er wel voor zorgt dat de warmte buiten blijft.”

Gerda Schraven: “Zelfs als het heel warm is buiten, zit je ook nu nog fris binnen. We zijn dan ook heel tevreden met het resultaat, het voldoet aan al onze eisen.”

Nog volgens Tom Schraven was er in dit geval eigenlijk geen andere oplossing. Tenzij je vrede neemt met geleiders of kabels op de hoek, maar dat is nu net wat we niet wilden omdat het totale beeld anders opnieuw verstoord zou zijn. En als je zoals ons net omwille van het panoramische uitzicht bewust dit pand laat ontwerpen, zou het zonde zijn om net op dat vlak opnieuw toegevingen te moeten doen. “We hebben ook een poging gedaan met zonwering aan de binnenkant van het grote raam,” vult hij aan, “maar dat had geen enkel nut want daarmee zat de warmte al binnen in huis en was het kwaad al geschied.”

“Het is inderdaad veel efficiënter om de zon buitenshuis al tegen te houden,” beaamt Stefanie Sulmon. “Met lamellen of gordijnen binnenshuis haal je de warmte binnen in je woning, terwijl je met buitenzonwering de zonnestralen al tegenhoudt nog voor die de kans krijgen om het glas te bereiken. En dat scheelt een flinke slok op de borrel om het binnenshuis – zonder een energieverslindend airco-toestel – toch aangenaam fris te kunnen houden in warme perioden, zeker met grote glasoppervlakken zoals dit.”

Panovista Max: 5 voordelen van de zonwering voor grote glas op glas hoekramen

  • In de hoek zijn er geen aluminium zijgeleiders of kabels die het panoramisch zicht naar buiten kunnen verstoren.
  • Beide doekdelen worden aangestuurd door één motor en rollen dus steeds gelijktijdig af. Een ritssluiting verbindt beide doeken op de hoek bij het neerlaten. Dat zorgt voor een mooi afgewerkt geheel en een hoge windbestendigheid tot 90 km/u.
  • Voor glasramen tot max. 6m breed aan beide zijden en 3,4m hoog, met een maximum totaaloppervlak van 30m².
  • Een windsensor beveiligt de Panovista Max tegen beschadiging bij stormweer. Een optionele zonnesensor zorgt voor automatische bediening op basis van het binnenvallend zonlicht.
  • Kan gecombineerd worden met andere types doekzonwering van Renson, zowel bij nieuwbouw als renovatie.

panovista_max_2016_01
panovista_max_2016_02
panovista_max_2016_03
panovista_max_2016_03